Ο συντηρητής και η επιμονή του.

Ο Τάσος Κουκιόγλου (Πλατανότοπος Καβάλας 1946-Θεσσαλονίκη 2013) υπήρξε συντηρητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ από το 1970 έως τη συνταξιοδότηση του το 2006. Πέρα όμως από την ιδιότητα αυτή πάρα πολλοί άνθρωποι, συνάδελφοι του και μη, τον θυμούνται ως τον επίμονο συλλέκτη, τον άνθρωπο που με πάθος και συνέπεια συγκέντρωσε υλικό, κυρίως φωτογραφίες και αφίσες, που σχετίζονται με την ιστορία του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας (το οποίο σε δύο χρόνια κλείνει τα 100). Ο ίδιος χρησιμοποίησε μέρος του υλικού και άφησε τη δική του μαρτυρία στο βιβλίο με τίτλο Το Πανεπιστημιακόν Μέγαρον. Το παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από περιέργεια και αγάπη, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2012.

Το 2019 η σύζυγος του, Αθηνά Τριφτανίδου, με την ευγενική μεσολάβηση του Χαράλαμπου Καράογλου, μας δώρισε το υλικό που ο Τάσος συγκέντρωνε με συνέπεια για πολλά χρόνια. Την ευχαριστούμε θερμά για την ιδιαίτερη αυτή τιμή. Το αρχείο περιέχει τεκμήρια που σχετίζονται με την ιστορία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και ολόκληρου του πανεπιστημίου. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου είναι φωτογραφικό υλικό όπου απεικονίζονται εκδηλώσεις του ΑΠΘ, διάφοροι χώροι της πανεπιστημιούπολης και ιδίως του Κεντρικού (ή Παλαιού) Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, αφίσες και συνθήματα στους χώρους του ΑΠΘ, φοιτητικές εκλογές, επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις, εκδρομές, επισκευές των κτιρίων. Σημαντικό μέρος του φωτογραφικού υλικού προέρχεται από λήψεις του παραγωγού ενώ άλλες φωτογραφίες αγοράστηκαν. Το αρχείο περιέχει επίσης δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών, προγράμματα και προσκλήσεις εκδηλώσεων, ευχετήριες κάρτες, φοιτητικά περιοδικά, επιστολές των πρυτανικών αρχών, έντυπα και ψηφοδέλτια φοιτητικών παρατάξεων. Ακόμη μεγάλο αριθμό αφισών εκδηλώσεων, επιστημονικών συνεδρίων, φοιτητικών παρατάξεων, κομμάτων, νεολαιών, πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και φοιτητικών συλλόγων.

Σημαντικές είναι οι φωτογραφίες των επίσημων εκδηλώσεων, των αλλαγών στο κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής και της Πανεπιστημιούπολης γενικότερα, των καθηγητών και των υπολοίπων θεσμικών εκπροσώπων. Δίνει μια πλούσια, χρονιά τη χρονιά, φωτογραφική ιστορία του ΑΠΘ. Το υλικό όμως που αφορά τις φοιτητικές εκδηλώσεις και την καθημερινότητα του ΑΠΘ, κρίνεται -κι εδώ θα μας επιτρέψετε τον χαρακτηρισμό- μοναδικό. Σπάνια άνθρωπος κατέγραψε με τέτοια συνέπεια και επιμονή την καθημερινότητα ενός παρόμοιου ιδρύματος. Αφορά κυρίως την μεταπολιτευτική περίοδο και απαρτίζεται από φωτογραφίες και αφίσες. Σπάνια επίσης άνθρωπος έχει αφήσει τέτοια λεπτομερή τεκμηρίωση. Οι περισσότερες φωτογραφίες βρέθηκαν επικολλημένες σε λευκό χαρτί με χειρόγραφες σημειώσεις του Κουκιόγλου που τεκμηριώνουν τα πρόσωπα, τον τόπο, τον χρόνο. Εμείς κρατήσαμε την ταξινόμηση του Κουκιόγλου. Η περιγραφή του αρχείου, που δεν μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια το εύρος του υλικού είναι διαθέσιμη εδώ. Ενδεικτικά σταχυολογούμε ορισμένες εικόνες.

Από την τιμητική εκδήλωση της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ για τον Τάσο Κουκιόγλου, 12.12.2006

Χρωστάμε πολλά στον Τάσο Κουκιόγλου.

Με ευχές για καλό καλοκαίρι.

Γιώργος Κουμαρίδης

Σχολιάστε